Kotor je grad, opština i luka u crnogorskom primorju, u krajnjem sjeveroistočnom dijelu zaliva Boka Kotorska. Magična kombinacija plave, zelene i bijele boje iz koje vire crveni krovovi, zaustavlja dah. Stara mediteranska kotorska luka, okružena impresivnim gradskim zidinama, vrlo je dobro sačuvana i pod zaštitom je UNESCO-a, kao svjetska kulturna baština. 

Između 1420-1797 Kotor je sa okolinom pripadao Veneciji pa je venecijanski uticaj ostavio traga na gradskoj arhitekturi. Kotorski zaliv (Boka Kotorska) jedan je od najdubljih i najdužih zaliva na Jadranskom moru pa se često naziva najjužnijim fjordom Europe. Litice Orjena i Lovćena koje nadvisuju grad predstavljaju jedan od najveličanstvenijih dijelova Mediterana, koji će vam ostati u najljepšem sjećanju.

U nastavku vam donosimo nekoliko razloga zašto posjetiti Kotor.

Kao i kod Budve i ovdje se kao prvi izbor nameće Stari grad. Bedeme kojima je grad opasan zaista se isplati vidjeti. Njihova dužina iznosi 4 km, a u grad se ulazi kroz troje vrata. Od 1979. Kotor se nalazi na UNESCO-ovu popisu zaštićene svjetske kulturne baštine. Spomenuti bedemi uvelike podsjećaju na Dubrovačke, što ima smisla budući da je i Kotor dugo bio pod mletačkom vlašću. 

Takođe jedna od poznatih znamenitosti Kotora jest i tvrđava Sv. Ivan, stoga vam preporučujemo da se popnete na brdo sv. Ivan gdje se nalaze stare zidine. Na putu do vrha naići ćete na crkvu Gospe od zdravlja koja je služila za obred vojne posade na gornjoj tvrđavi. Ispod te crkve nalaze se ostaci najstarije građevine u Kotoru. Riječ je o ranohrišćanskoj bazilici iz 6. stoljeća.

Jedan od najvećih i najpoznatijih spomenika Boke Kotorske, također je i poznato mjesto od kamena pod imenom Perast.  Perast je malo primorsko naselje, karakteristično po tome što je baš svo u kamenu; sve crkve, palate i ostale građevine napravljene su od kamena. Mjesto je između ostalog poznato kao nekadašnje brodogradilište. Ono što bi vas se moglo posebno svidjeti jesu palate. Tačnije, njih 16,  baroknog stila koje se protežu mjestom, a pripadaju uglavnom peraškim obiteljima. Radi se o 12 obitelji, koje predstavljaju peraška bratstva, tzv. Kazade.

Još jedan od bisera Boke Kotorske jest i Gospa od Škrpjela, veštačko ostrvo pred već spomenutim mjestom Perastom. Na njemu se nalazi kapela podignuta Gospi, kao zahvalnost za ozdravljenje dvojice braće koji su u 15. Stoljeću na tom mjestu pronašli Gospinu sliku. Novija i veća crkva podignuta je na ostrvu 1630. godine, da bi 1677. bila oštećena u velikom zemljotresu koji je nažalost pogodio to područje. Kao posebnu zanimljivost valja istaknuti činjenicu kako su mnoge obitelji pomoraca kao i oni sami, dolazili na ostrvo i Gospi ostavljali zavične poklone u znak zahvale za sve što je za njih učinila dok su plovili morima. Stoga se na ostrvu danas nalaze skupocjeni predmeti iz cijelog svijeta, poput kineskih vaza, porculana, srebra.

Planirate li posjetiti Kotor, preporučujemo vam da svoj izlet spojite s izletom u Tivat i već spomenutu Budvu.  U Tivatu svakako posjetite luku Porto Montenegro gdje možete vidjeti neke od najljepših i najluksuznijih jahti na svijetu. 

Spomenimo za kraj, da vam do Budve treba otprilike oko pola sata, te tamo možete stići autobusom. Takođe ne zaboravite posjetiti hrvatsku, Dubrovnik je na sat vremena vožnje. Ipak hrvatska nudi puno više od Dubrovnika, informacije i zanimljivosti o neki poznatim i manje poznatim hrvastkim mjestima i zanimljivostima potražite na www.undiscovered-croatia.com Preporučamo da za posjetu hrvatskoj izbjegavate špic sezone od 15.7 do 20.8 jer su tada najveće gužve.