Godišnji odmor je nešto što većina nas dočekuje sa velikim iščekivanjem, ali i onom pozitivnom tremom, kada se par dana prije polaska na put uvjeravamo da je sve spremno za idealnu stanku od svakodnevnih obaveza, stresa i aktivnosti. Ipak, česta neugodna iznenađenja spremna su za turiste širom svijeta i u zemljama širom svijeta, pa smo vam mi zbog toga danas izdvojili ono najbitnije ako ste vaš godišnji odmor planirali provesti u Crnoj Gori ili jednostavno idete u posjetu ovoj predivnoj zemlji.

Za početak moramo da vam naglasimo da se ove informacije mogu promijeniti, pa svakako nije na odmet dodatno se informisati u ambasadi ili rezidenciji Crne Gore, koja je što se naših prostora tiče dostupna u gotovo svim većim i, naravno, glavnim gradovima, zemalja bivše Jugoslavije. Za prelazak preko graničnog prelaza iz Srbije u Crnu Goru dovoljno je kod sebe imati ličnu kartu. Naravno, ako imate pasoš svakako ga ponesite sa sobom. Pasoš ostavite na sigurno mjesto, pa u slučaju gubitka i oštećenja lične karte imate garanciju za prelazak granice.

Ako sa sobom vodite maloljetnu djecu potrebno je ispuniti još neke uslove. Za početak, ako vaše dijete još ne pohađa osnovnu školu, kod sebe morate imati rodni list djeteta. Uz to, ako oba roditelja ne putuju sa djetetom nije na odmet imati i saglasnost drugog ili još bolje oba roditelja za dato putovanje. Djeca školskog uzrasta kod sebe trebaju imati dokument sa slikom – pasoš, ličnu kartu (za maloljetnike) ili đačku knjižicu, koja se kod nas također smatra validnim dokumentom. 

Česte neugodne situacije se znaju dogoditi kada se ne ispoštuju zakoni koji se tiču i prijenosa hrane, pića i ostalih proizvoda koji se smiju prenositi na graničnom prelazu, ali u ograničenim količinama. Tako, na primjer, možete prenijeti 1 litru alkoholnog pića, 2 litre soka i 5 litara flaširane vode. Što se tiče hrane ili bolje rečeno prehrambenih proizvoda situacija je slična, pa sa sobom možete imati 1kg kafe, čaja ili začina. Ista količina važi i za proizvode kakvi su suvo voće, povrće, sirevi i pečurke.

Važno je napomenuti da se proizvodi koji spadaju u kategoriju pića moraju prenositi u originalnoj ambalaži sa odgovarajućom i važećom deklaracijom, ako je u pitanju alkohol. Kako ne biste imali nepotrebne probleme i komplikacije maksimalno ispoštujte ovu stavku. Za nepoštovanje zakonom propisanih odredbi o unosu proizvoda u Crnu Goru možete dobiti razne oblike kazne, koji vam svakako mogu pokvariti vaš put, to jeste odmor u Crnoj Gori.

U redu, sve je ispoštovano prešli ste granicu i stigli ste na odredište. Odlično, sada ste slobodni da radite što vam je volja ili ipak niste? Naravno, osim poštovanja lokalnih zakona i zabrana potrebno je da ispoštujete i obaveznu prijavu u policijsku upravu. Ako će vaš boravak u Crnoj Gori biti duži od 24 sata, vaš stanodavac je dužan da u vaše ime prijavi vaš boravak. Naravno, ovo je slučaj ako ste turistički u Crnoj Gori, ali ako ipak putujete na nekakav drugi vid puta kroz ili u Crnu Goru, obavezni ste sami ovo uraditi.

To je više manje to što trebate znati o propisima i dokumentima koji su potrebni za put u Crnu Goru. Naravno, obratite pažnju da maksimalno poštujete sve ove odredbe, kao i maloprije spomenute lokalne zakone, kako ne biste imali nepotrebnih problema. Ponašajte se maksimalno korektno prema svima i problema koje smo spomenuli ne bi trebalo biti. Naravno, ako je u pitanju odmor, možete popiti koju čašicu, opustiti se, samo se potrudite da u tom stanju ne vozite i da uvijek ima neko „pored vas“, kako biste izbjegli i tu moguće probleme. Prijatan boravak na prelijepim planinama i primorju Crne Gore!