Javni bazeni su posljednju deceniju doživjeli pravi mali bum, što se tiče rasta i broja samih bazena. Razloga za to ima mnogo, a najviše ih trebamo potražiti u sve većim i većim ljetnim temperaturama, koje nerijetko dostižu i do 40 stepeni celzijusovog podeljka i to u hladu! Većina nas odlazak na bazen smatra bezazlenom jednodnevnom avanturom u kojoj apsolutno ništa ne može krenuti po zlu, no da li ste se ikada zapitali koliko je zapravo čista voda u samom bazenu i koliko se dobro čuva higijena na javnim bazenima?

Ako ste kao većina, vjerovatno ste imali sumnji u čistoću vode, no zanemarili ste to i nastavili ste sa kupanjem pod izgovorom da je to „riješeno uz pomoć hlora“ i da se „ne treba opterećivati glupostima“. Iako je istina da je posljednjih nekoliko godina došlo do većeg razvoja i primjene tehnike koja služi za čišćenje i održavanje vanjskih bazena, također je istina da se na javnim bazenima često mogu javiti nepravilnosti, uzrokovane što ljudskom greškom, što tehničkim problemima.

Stručnjaci često analiziraju podatke koji im redovno stižu sa terena, ili bolje rečeno sa lica mjesta. Kako su česte inspekcije neophodne za dobru higijenu na javnim bazenima, tako je i redovno servisiranje tehnike zaduženu za čišćenje također potrebno. Na žalost, na našim prostorima se ne zna da li su rjeđe inspekcije ili servisiranje tehnike, no i bez obzira na to, na svu sreću, rijetkost je da neko „zakači“ neku nezgodnu bolest.

Voda, iako je izvor života, može i ponekada jeste leglo zaraza, ali se to na našim bazenima rješava korištenjem hlora. Sigurno ste nekada primijetili specifičan miris vode u bazenu, ali i bijeli sitni prah koji ostaje poslije sušenja vode na vama. U ovom neredu čestica najveći udio ima hlor koji služi za ubijanje opasnih bakterija i virusa koji mogu biti veoma nezgodni kada je ljudsko zdravlje u pitanju. 

Ono što morate znati jeste da kroz naše tijelo dnevno prođe jako puno takvih bakterija i virusa, što dobrih što loših, te ih naš imuni sistem izbacuje na različite načine. Znojenje i uriniranje su najčešći načini na koje se naše tijelo rješava napasnika i materija opasnih po naše tijelo. Iako se znojenje ne može kontrolisati, ono i ne predstavlja toliku prijetnju, budući da se količina tečnosti ispuštena kroz znojne žlijezde u glavnom mjeri u mililitrima.

Ipak, mnogo veću opasnost predstavlja ona druga grupa ispuštanja tečnosti – uriniranje. Nevaspitanost, nemarnost i mnogi ostali faktori mogu uticati na uriniranje u sam bazen, ali po našoj procjeni ovdje je najveći problem needukacija. Ljudi jednostavno ne shvataju da uriniranjem u bazen mogu uništiti lijep provod i sebi i drugima. Osim, naravno, očiglednih faktora koji se tiču gađenja na ovakve poteze pojedinaca, tu su i one maloprije spomenute materije koje na ovaj način napuštaju jedno tijelo i mogu pronaći put do stotine, pa čak i hiljade drugih tijela. Zamislite samo, vašom nesmotrenošću virus koji je upravo izašao iz vašeg tijela možete prenijeti na ostale!

Naravno, mjesta za paniku nema niti je ono potrebno. Uriniranje u bazen iako jeste česta pojava, što je dokazano mnogo puta testiranjem vode kako kod nas tako širom svijeta, nije toliko opasno, ako se na adekvatan način sanira. Higijena na našim bazenima, bez obzira na slabe inspekcije jeste za divno čudo zadovoljavajuća i nema potrebe da se brinete. Ispravnost tehničkog dijela koji je zadužen za čišćenje i održavanje vode je na zavidnom nivou, bar kada se radi o većim akva parkovima i kompleksima bazena.

Ono što vi možete uraditi jeste naučiti mlađe članove populacije da nikako ne smiju urinirati u bazene, jer na mladima svijet ostaje, a stariji ako se nisu opametili do sada, teško i da će to sada učiniti. Idite na veće i provjerene bazene, kako se kasnije ne bi pokajali i imali probleme za čitav život.