Kada se spomene neka zemlja koja ima izlaz na more i ribolov u istoj rečenici, pomisli se odmah naravno na morski ribolov. Međutim i kada je u pitanju slatkovodni ribolov, postoji tu mnogo opcija.

Kada je u pitanju izbor reka izbor je dosta širok. Tu su Tara, Rijeka Crnojevića, Ćehotina, Kamenica, Zeta, Mrtvica, Morača, Bojana, Ljuča, Cijevna, Komarnica, Zlorečica, Kuckaja, Vruja, Bistrica i Ljuboviđa . Zatim treba spomenuti i jezera: Ohridsko, Plavsko, Biogradsko, Zmijnje, Šasko, Pošćensko, Valovito, Bukumirsko, Crno jezero, Rikovačko i Kapetanovo.

Rečne ribe koje se mogu nalaziti u navedenim vodama su takođe raznolike. Ukupno ih je 30 vrsta od kojih su neke endemske, mogu se naći samo na tom području. Nabrojaćemo najčešće: potočna pastrmka, mladica, lipljen, skobalj, klen, smuđ, štuka, šaran, pastrmke blatnjače, lola, plotica, ukljeva, peškelj, jegulja, strun, manić, zlatovčica. Ovo nije kompletan spisak.

Pa šta onda odabrati?

Prva stavka koja je bitna jeste da li želite da idete na planinske reke ili na nizijske. Kako se odlučite, tako će zavisiti i koje ćete ribe loviti. Salmonidne vode, planinski potoci, reke i jezera su u velikoj prednosti jer ih je mnogo više nego mirnijih vodotoka.

Tara – je delom u nacionalnom parku, što je čini veoma primamljivom za ribolov. Ribe se mogu loviti veštačkim mamcima – mušičarenjem. Mogu se upecati potočna pastrmka i mladica. Period ribolova je od početka maja do kraja oktobra. Za pecanje se mogu koristiti isključivo veštački mamci (mušice i slično).

Morača – na morači je pored potočne pastrmke,klena, strun, lipljena prisutna i glavatica. Veoma je lep teren za boravak i za mušičarenje. Kako se uliva u Skadarsko jezero to ima određenog uticaja na vrstu riba u donjem toku.

Ljuča – je prelepa i kako se nalazi u blizini Plavskog jezera dobro izgleda. U gornjem delu reke se mogu uloviti poštočna pastrmka, lipljen, mladica, dok u donjem koji je bliži jezeru se može očekivati štuka. Da bi se do ove rekle došlo treba oko 1 sat i 30 miuta vožnje od Kolašina. Ribolov je dozvoljen isključivo veštačkim mamcima.

Mrtvica – je od Podgorice udaljena oko 50 minuta vožnje. To je salmonidna voda i na njoj je dozvoljen ribolov veštačkim mamcima – mušicama. Od riba se može očekivati mladica, potočna pastrmka, lipljen.

Plavsko jezero – ovo je atraktivan teren zbog neposredne blizine reke Ljuče. Samo jezero nije ogromno, a na njegovim obalama se može organizovati kampovanje. Od riba se mogu očekivati potočna i blatna pastrmka, štuka, manić, mladica.

Crno jezero – je jedno od „gorskih očiju“ na Durmitoru, veoma cenjena za ribolov pastrmki. Ovde takođe važi specifičan period ribolova. Postoji ograničenje kojim danima je dozvoljen ribolov, u kom delu godine i koliko sati dnevno. Sva ta ograničenja pozitivno utiču na stanje ribljeg fonda, te je ovo atraktivan teren za pecanje.

Vražije jezero – takođe je gorsko oko na Durmitoru. Postoje ograničenja za lov ribe slična kao na Crnom jezeru, ali ipak malo drugačija i treba se dodatno informisati pre nego se krene. Tu je takođe i ograničenje koliko se riba dnevno sme uloviti.

Biogradsko jezero – je u sklopu parka Biogradska gora, teren koji se praktično vodi ako prašuma. Čak i bez ribolova, ovo je teren koji treba obići. Sam park se dobro štiti i mnogo se radi na tome da se očuva kao prirodno stanište. Ovde je popularana riba zlatovčica, ali kako je u pitanju nacionalni park treba se dobro raspitati o režimu ribolova.

Još par sitnica

Prilikom odlaska na ribolov je dobro se upoznati sa nekim lokalnim nazivima riba. Na primer manić jeste u nekim delovima zemlje poznat kao som derač.

Lovostaj je takođe veoma bitan, usled raznovrstnog izgleda potoka, rečica reka i jezera on nije jedinstven. Tako se može desiti da na nekoj manjoj reci budu tri različita režima.

Ograničenja su veoma raznovrsna, kao i vremenski periodi kada ona važe. Od mera su prisutni minimalna dužina riba, totalna zabrana ribolova, obavezna primena sistema „uhvati i pusti“, zabrana korišćenja prirodnih mamaca, ograničenje na samo jednu udicu – mušicu po štapu.

Zetska mekousta pastrmka ima trajni lovostaj na celoj teritoriji Crne Gore.

Ove mere su donete radi očuvanja prirodnog bogatstva i pr polaska na pecanje se informišite o stanju na terenu. Ograničenja uglavnom važe tokom perioda mresta, a ako se dobro informišete možete izbeći eventualne probleme tokom odmora.